استعلام مالیات با کد ملی

استعلام بدهی مالیاتی

در سیستم‌های مالیاتی امروزی، شفافیت و دسترسی آسان به اطلاعات مالیاتی از مهم‌ترین اهداف سازمان‌های مالیاتی است. یکی از ابزارهای مفید برای تحقق این هدف، امکان استعلام مالیات با استفاده از کد ملی است. کد ملی به‌عنوان یک شناسه یکتا برای هر فرد، پل ارتباطی بین افراد و سامانه‌های مالیاتی است.

این قابلیت به افراد این امکان را می‌دهد که به‌سادگی و بدون نیاز به مراجعه حضوری به ادارات مالیاتی، وضعیت مالیاتی خود را بررسی کنند. از پرداخت بدهی‌های مالیاتی گرفته تا مشاهده جزئیات مالیات بر درآمد و ارزش افزوده، تمامی اطلاعات به‌صورت آنلاین و با استفاده از این شناسه قابل دسترسی است.

در ادامه، نحوه استفاده از این ابزار، مزایای آن، و نکاتی که باید در هنگام استعلام مالیات با کد ملی رعایت کنید، بررسی خواهیم کرد.

 

استعلام مالیات با کد ملی/شناسه ملی

استعلام مالیات با کد ملی یک فرآیند ساده و سریع است که از طریق سامانه‌های آنلاین سازمان امور مالیاتی انجام می‌شود. این روش به افراد امکان می‌دهد بدون نیاز به مراجعه حضوری، وضعیت مالیاتی خود را بررسی و بدهی‌های احتمالی را پرداخت کنند. برای استفاده از این خدمت، می‌توانید طبق مراحل زیر عمل کنید:

مراحل استعلام مالیات با کد ملی

  • ورود به درگاه ملی خدمات الکترونیکی سازمان امور مالیاتی (my.tax.gov.ir) انتخاب گزینه” استعلام بدهی مالیاتی” در صفحه اصلی.
  •  انتخاب گزینه “درخواست ها” از منو سمت راست و انتخاب گزینه ” استعلام بدهی مالیاتی“.

مشاهده جزئیات مالیاتی

  • پس از وارد کردن کد ملی، سامانه جزئیات زیر را نمایش می‌دهد:
    • میزان بدهی مالیاتی
    • وضعیت اظهارنامه‌های مالیاتی
    • مالیات‌های پرداخت‌شده
    • پرونده‌های مالیاتی
  • پرداخت بدهی مالیاتی (در صورت وجود)

    • اگر بدهی مالیاتی دارید، گزینه پرداخت آنلاین را انتخاب کنید.
    • از طریق درگاه پرداخت بانکی، مالیات خود را تسویه کنید.

 

استعلام مالیات خودرو با کد ملی

  1. برای استعلام مالیات خودرو با داشتن کد ملی و شماره پلاک صاحب خودرو می‌توان به سایت https://cartransfer.tax.gov.ir رفته و استعلام بدهی مالیات خودروی خود را دریافت کنید.

 

استعلام مالیات سکه با کد ملی

براساس ماده 100 قانون مالیات‌های مستقیم، مودیان موضوع این فصل این قانون مکلف اند اظهارنامه مالیاتی مربوط به فعالیت‌های شغلی خود را در یک­ سال مالیاتی برای هر واحد شغلی یا برای هر محل جداگانه طبق‌ نمونه‌ای که وسیله سازمان امور مالیاتی کشور تهیه خواهد شد تنظیم و تا آخر خرداد ماه سال بعد به اداره امور مالیاتی محل شغل خود تسلیم و مالیات ‌متعلق را به نرخ مذکور در ماده (131) این قانون پرداخت نمایند.

  • تا 5 قطعه سکه مشمول مالیات نیست.
  • نسبت به مازاد 5 سکه تا میزان 15 سکه به ازای هر قطعه سکه 9،600،000ریال مالیات مقطوع تعلق می‌گیرد .
  • نسبت به مازاد 15سکه تا میزان 25سکه به ازای هر قطعه سکه 12،800،000ریال مالیات مقطوع تعلق می‌گیرد .
  •  نسبت به مازاد 25سکه تا میزان 155سکه به ازای هر قطعه سکه 16،000،000ریال مالیات مقطوع تعلق می‌گیرد .

در صورتی که مشمول پرداخت مالیات مقطوع سکه باشید مانند تصویر زیر، پیغامی در کادری نارنجی رنگ به شما نمایش داده می‌شود.

مالیات مقطوع سکه

با کلیک بر روی کادر نارنجی رنگ در پنجره‌ای تعداد سکه تحویلی و مبلغ مالیات آن به شما نمایش داده خواهد شد، در ادامه می‌بایست به یکی از 2 روش «صدور قبض و پرداخت» یا «پرداخت اقساط» مالیات سکه خود را پرداخت نمایید.

راهنمای پرداخت مالیات سکه

استعلام بدهی مالیاتی ملک و املاک

گام اول:  تخصیص مجوزهای مربوط به ثبت دفترچه های ارزش معاملاتی، ضوابط و ثبت درخواست ماده 187 توسط پشتیبان اصلی اداره

ادمین ادارت کل میتوانند از طریق سامانه management.tax.gov.ir و از بخش مدیریت کاربران، مجوزهای لازم جهت ویرایش دفترچه ارزش معاملاتی، ضوابط اجرایی و ثبت درخواست گواهی نقل و انتقال املاک ماده 187 را به همکاران تخصیص دهند.

گام دوم:  ثبت و ویرایش دفترچه های ارزش معاملاتی مربوط به شهرستانهای اداره

از منوی سمت راست سامانه، بر روی گزینه نقل و انتقال املاک جدید کلیک و سپس گزینه ویرایش دفترچه ارزش معاملاتی را انتخاب کنید. در این مرحله آن دسته از کاربران ادارت که مجوز 05102 را دارند، می‌توانند دفترچه/دفترچه های مربوط به استان و شهرستان/بخش خود را مشاهده کرده و اطلاعات آن را ویرایش نموده یا دفترچه جدید ایجاد کنند. در این مرحله لازم است کلیه اطلاعات پایه دفترچه و لیست کامل بلوک و ردیف های دفترچه ارزش معاملاتی سال جاری را بررسی و اصلاح شود. در صورتی که دفترچه ارزش معاملاتی مربوط به استان و شهرستان شما قبلا ایجاد نشده است یا نیاز به ایجاد دفترچه جدید دارید می‌توانید با کلیک بر روی گزینه ایجاد دفترچه جدید اقدام به ایجاد دفترچه ی جدید برای استان و شهرستان/بخش خود کنید. با این کار فرم مربوط به اطلاعات پایه دفترچه نمایش داده خواهد شد.

 در این قسمت میتوانید اطلاعات مورد نیاز در خصوص محاسبات انجام شده و مبلغ نهایی مالیات نقل و انتقال این ملک را مشاهده کنید.

 

 

لازم است قبل از ثبت و ارسال نهایی اطلاعات این بخش به دقت بررسی شود. جهت سهولت بررسی امکان چاپ این صفحه با ابزار چاپ برگه ارزیابی فراهم شده است. در صورتی که اطلاعات این بخش مورد تایید باشد دکمه ثبت نهایی و ارسال اظهارنامه را از بالای صفحه بزنید.

در صورت تایید اطلاعات وضعیت پرونده 60 شده و در سربرگ محاسبات و قبض، اطلاعات قبض مودی نمایش داده می شود. مودی باید با استفاده از شناسه قبض و شناسه پرداخت و یکی از روش های پرداخت قبوض مالیاتی، مبلغ قابل پرداخت نمایش داده شده در بخش اطلاعات قبض را پرداخت کند.

عواقب عدم پرداخت بدهی مالیاتی

عدم پرداخت بدهی‌های مالیاتی می‌تواند عواقب جدی به همراه داشته باشد:

  • جریمه‌های نقدی و بهره‌های تأخیر: بدهی افزایش می‌یابد.
  • پیگیری قانونی: احتمال توقیف دارایی‌ها و اقدامات قضایی.
  • محدودیت در خدمات: دسترسی به خدمات دولتی و بانکی مختل می‌شود.
  • آسیب به اعتبار: اعتبار مالی فرد یا شرکت کاهش می‌یابد.

استعلام مالیات با کد ملی در مقابل استعلام با شناسه پرونده مالیاتی

استعلام مالیات با اطلاعات هویتی، شامل استعلام بدهی مالیاتی و اطلاعات مربوط به پرونده مالیاتی شخص حقیقی یا حقوقی است.

در مقابل، استعلام وجود یا عدم وجود پرونده مالیاتی نیز با اطلاعات هویتی مانند کدملی/شناسه ملی/کداقتصادی امکان پذیر بوده و تمامی پرونده‎‌های مالیاتی موجود را در هر وضعیتی که باشند نمایش می‌دهد.

ورود به سامانه استعلام وجود/عدم ‌وجود پرونده مالیاتی

روش های دیگر استعلام مالیات

استعلام بدهی مالیاتی می‌تواند از طریق روش‌های مختلفی انجام شود. در زیر به برخی از این روش‌ها اشاره می‌شود:

  1. استعلام از طریق سایت سازمان امور مالیاتی: یکی از راحت‌ترین روش‌ها برای استعلام مالیات، مراجعه به سایت رسمی سازمان امور مالیاتی کشور است. در این سایت می‌توانید از طریق ثبت اطلاعات مورد نیاز، وضعیت مالیاتی خود را مشاهده کنید.
  2. استعلام از طریق اپلیکیشن‌ها و نرم‌افزارهای مالیاتی: برخی از اپلیکیشن‌ها و نرم‌افزارهای مالیاتی موجود به شما این امکان را می‌دهند که به‌راحتی وضعیت مالیاتی خود را بررسی کنید. این اپلیکیشن‌ها معمولا امکان اتصال به سامانه‌های دولتی را دارند و اطلاعات به‌روز را در اختیار شما می‌گذارند.
  3. استعلام از طریق شماره تماس سازمان امور مالیاتی: شما می‌توانید از طریق تماس با شماره‌های تماس سازمان امور مالیاتی، استعلام وضعیت مالیاتی خود را دریافت کنید. این روش برای افرادی که دسترسی به اینترنت ندارند یا نیاز به راهنمایی دقیق‌تر دارند، مناسب است.
  4. استعلام از طریق مراجعه حضوری به دفاتر خدمات مالیاتی: در صورتی که تمایل دارید به‌طور مستقیم از وضعیت مالیاتی خود مطلع شوید، می‌توانید به دفاتر خدمات مالیاتی مراجعه کنید و اطلاعات مورد نیاز را از کارشناسان مالیاتی دریافت کنید.
  5. استعلام از طریق پیامک یا USSD: برخی از سازمان‌های مالیاتی امکان استعلام مالیاتی از طریق پیامک یا کدهای USSD را فراهم کرده‌اند. با ارسال اطلاعات مورد نیاز، شما می‌توانید به‌راحتی وضعیت مالیاتی خود را دریافت کنید.

 

استعلام مالیات برای چه اشخاصی امکان پذیر است؟

تمامی مودیان اعم از حقیقی و حقوقی که در نظام مالیاتی دارای ثبت نام هستند می توانند با مراجعه به پنجره واحد خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی به آدرس https://my.tax.gov.ir از این خدمت استفاده نمایند.

استعلام مالیات با کد ملی برای افراد حقیقی (شخصی) و برخی از اصناف قابل انجام است. برخی از اصنافی که می‌توانند با کد ملی خود وضعیت مالیاتی خود را استعلام کنند عبارتند از:

  1. افراد حقیقی (شخصی): این گروه شامل تمام اشخاصی است که به‌طور فردی فعالیت می‌کنند، مانند کارمندان، بازنشستگان، و صاحبان مشاغل آزاد. برای این افراد، استعلام مالیات با کد ملی امکان‌پذیر است.
  2. صاحبان کسب‌وکارهای کوچک: صاحبان مشاغل کوچک که درآمد خود را به‌طور شخصی اعلام می‌کنند، می‌توانند وضعیت مالیاتی خود را با کد ملی بررسی کنند.
  3. مشاغل آزاد و صنوف خاص: برخی از صنوف و مشاغل آزاد مانند پزشکان، وکلا، مهندسان، طلا فروشان، و مشاوران مالی می‌توانند با استفاده از کد ملی خود استعلام مالیات انجام دهند.
  4. خانوارها و افرادی که معافیت مالیاتی دارند: افرادی که مشمول معافیت‌های مالیاتی شده‌اند یا درآمد محدودی دارند، نیز می‌توانند با کد ملی خود وضعیت مالیاتی را بررسی کنند.

با استفاده از سامانه‌ سازمان امور مالیاتی، می‌توانید به‌راحتی وضعیت مالیاتی خود را استعلام کنید. این استعلام به شما کمک می‌کند تا از میزان بدهی خود مطلع شده و در صورت لزوم، اقدامات لازم مانند درخواست اقساطی یا پرداخت کامل بدهی را انجام دهید. عدم پرداخت به‌موقع بدهی می‌تواند منجر به جریمه یا اقدامات اجرایی شود.

 

 سوالات متداول

چگونه می‌توانم با کد ملی بدهی مالیاتی خود را استعلام کنم؟

برای استعلام بدهی مالیاتی خود، می‌توانید به سامانه‌ سازمان امور مالیاتی کشور مراجعه کرده و با وارد کردن اطلاعات مورد نیاز، از میزان بدهی مالیاتی خود مطلع شوید.

آیا برای استعلام بدهی مالیاتی نیاز به ورود به سامانه دارم؟

بله، برای استعلام بدهی مالیاتی، باید به سامانه‌ آنلاین سازمان امور مالیاتی وارد شوید و اطلاعات هویتی مانند کد ملی یا شماره پرونده مالیاتی را وارد کنید.

چه اطلاعاتی برای استعلام بدهی مالیاتی لازم است؟

برای استعلام بدهی مالیاتی، به کد ملی یا شماره پرونده مالیاتی و در برخی موارد به شماره پرونده مالیاتی واحد یا شرکت نیاز دارید.

آیا می‌توانم بدهی مالیاتی خود را به صورت اقساطی پرداخت کنم؟

بله، سازمان امور مالیاتی به افراد و شرکت‌ها این امکان را می‌دهد که بدهی مالیاتی خود را به صورت اقساطی پرداخت کنند. شما باید برای این درخواست با واحد مالیاتی مربوطه تماس بگیرید.

در صورت عدم پرداخت بدهی مالیاتی چه اتفاقی می‌افتد؟

در صورت عدم پرداخت بدهی مالیاتی، ممکن است جریمه‌های مالیاتی، توقیف اموال، یا اقدامات اجرایی دیگر از سوی سازمان امور مالیاتی اعمال شود.

در صورتی که بدهی ندارم و سامانه به علت نمایشی بدهی مانع از صدور گواهی 186 می شود چه اقدامی انجام دهم؟

اگر بدهی ندارید یعنی در سامانه پرداخت بدهی ثبت نشده است. باید وارد جزئیات شوید و نمایش بدهی را انتخاب کنید. در کادر پایین صفحه درخواست، رسیدگی انجام شود.

چطور می توانم بدهی مالیاتی خود را به صورت برخط پرداخت نمایم ؟

در فهرست بدهی های مالیاتی انتخاب گزینه “شناسنه بدهی”، سپس دریافت قبض  ” و بعد از آن  “پرداخت اینترنتی”  را انتخاب نمایید.

استعلام بدهی مالیاتی برای چه افرادی می باشد؟

تمامی مودیان اعم از حقیقی و حقوقی که در نظام مالیاتی دارای ثبت نام هستند می توانند با مراجعه به پنجره واحد خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی به آدرس https://my.tax.gov.ir از این خدمت استفاده نمایند.

آیا اشخاص دیگر می‌توانند مالیات شما را با کد ملی استعلام کنند؟

خیر: اطلاعات مالیاتی افراد مشمول حفاظت از حریم خصوصی است و تنها خود مؤدی یا افراد و نهادهای مجاز (با استناد به قوانین و مقررات مربوطه) اجازه دسترسی به این اطلاعات را دارند. به عبارت دیگر، با داشتن کد ملی به تنهایی، افراد دیگر نمی‌توانند به اطلاعات مالیاتی شما دسترسی پیدا کنند.

آیا امکان سوءاستفاده از کد ملی در استعلام مالیاتی وجود دارد؟

در تئوری ممکن است، اما با رعایت استانداردهای امنیتی: سامانه‌های رسمی مانند سامانه مودیان از استانداردهای امنیتی و حفاظت از داده‌ها برخوردارند تا از دسترسی غیرمجاز جلوگیری کنند. اگرچه هیچ سیستمی صد درصد مصون نیست، اما استفاده از کد ملی برای استعلام مالیاتی بدون مجوز، طبق قوانین مجاز نمی‌باشد و اقدامات قانونی در صورت سوءاستفاده از آن صورت می‌گیرد.

آیا بدهی مالیاتی می‌تواند باعث ممنوع‌الخروجی شود؟

بله، در مواردی: در برخی موارد و بر اساس قوانین مربوط به امور مالیاتی، عدم تسویه بدهی‌های مالیاتی ممکن است منجر به اعمال محدودیت‌هایی مانند ممنوع‌الخروجی یا محدودیت در صدور گذرنامه شود. این اقدام به عنوان ابزاری جهت اجبار مؤدیان به تسویه بدهی‌های معوق اتخاذ می‌شود؛ اما میزان و شرایط اعمال این محدودیت‌ها بستگی به مقررات جاری و تصمیمات مراجع ذی‌ربط دارد.
این نکات به منظور ارتقای آگاهی عمومی درباره حقوق و تعهدات مالیاتی ارائه شده‌اند؛ توصیه می‌شود برای اطلاعات دقیق‌تر به منابع رسمی و اطلاعیه‌های سازمان امور مالیاتی مراجعه کنید.

Picture of نویسنده: بهاره رئیس دانا - کارشناس مدیریت دانش در کیسان
نویسنده: بهاره رئیس دانا - کارشناس مدیریت دانش در کیسان

بهاره، کار خود را به عنوان کارشناس مرکز تماس آغاز کرد و با پشتیبانی از مشتریان تجربه‌های ارزشمندی کسب کرد. اکنون، بهاره با هدف تبدیل دانش ضمنی به دانش قابل استفاده، مستندات شرکت را جمع‌آوری و به‌روز می‌کند و در تولید محتوای سایت و راهنماها نقش مهمی ایفا می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *