قوانین و شرایط مالیات بر خرید و فروش سکه

مالیات سکه
زمان مطالعه: 6 دقیقه

مالیات بخشی از ثروت یا درآمد اشخاص است که برای تامین هزینه‌های عمومی کشور به دولت پرداخت می‌شود. مالیات یکی از منابع اصلی دولت‌ در بسیاری از کشورهای دنیا است و به موجب قانون و براساس اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی پرداخت می‌‌شود.
بر همین اساس و مطابق ماده 100قانون مالیات های مستقیم، صاحبان مشاغل مکلفند اظهارنامه مالیاتی مربوط به فعالیت‌های شغلی خود را در یک سال مالیاتی برای هر واحد شغلی یا برای هر محل جداگانه تنظیم و تا آخر خردادماه سال بعد به اداره امور مالیاتی محل شغل خود تسلیم نموده و مالیات متعلق را پرداخت نمایند.

 

افراد مشمول و معاف پرداخت مالیات بر سکه

درسال 1397 مالیات مقطوع دریافت کنندگان سکه توسط سرپرست سازمان امورمالیاتی کشور اعلام شد: کلیه خریداران سکه که در سال 1397 نسبت به دریافت حداکثر 200 سکه از سیستم بانکی اقدام نموده‌اند، مشمول این دستورالعمل بوده و از نگهداری اسناد و مدارک و تسلیم اظهارنامه مالیاتی معاف هستند.
وی در خصوص نحوه تعیین مالیات مقطوع و پرداخت آن گفت: براساس این دستورالعمل، دریافت کنندگان سکه از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران که در سال 1397 سکه خود را دریافت نموده اند، تا 20 سکه دریافتی معاف از مالیات است.

تمامی اشخاص حقیقی خریدار سکه از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران که در سال ۱۳۹۹ نسبت به دریافت حداکثر (۱۰۵) قطعه سکه اقدام نموده‌اند، مشمول مالیات مقطوع موضوع این دستورالعمل هستند. این گروه از خریداران سکه از نگهداری اسناد و مدارک موضوع قانون صدرالاشاره و تسلیم اظهارنامه مالیاتی معاف هستند. بدیهی است با استناد به قسمت اخیر تبصره ماده (۱۰۰) قانون مالیات‌های مستقیم اصلاحی مصوب ۱۳۹۴/۰۴/۳۱، مالیات اشخاص موضوع این بند که اظهارنامه مالیاتی خود را در موعد مقرر تسلیم نمایند، بر اساس رسیدگی به اسناد و مدارک ارائه شده تعیین خواهد شد.

خریداران مذکور مکلفند با مراجعه به سامانه عملیات الکترونیک مودیان مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی my.tax.gov.ir نسبت به پرداخت مالیات متعلق به شرح بند (۲) این دستورالعمل اقدام نمایند. پرداخت مالیات بعد از سر رسید تعیین شده موجب تعلق جریمه دیرکرد موضوع ماده (۱۹۰) قانون مالیات‌های مستقیم اصلاحی مصوب 1394/04/31خواهد شد.

 

مالیات سکه

 

مقررات مالیاتی فروش سکه

دولت مکلف است هرسال باتوجه به نرخ تورم و اقتصادی کشور، مبلغ مالیات سکه را تعیین نماید و این مقدار معمولا به اجرت و ساخت طلا اضافه گردیده و از مشتری وصول خواهد شد.

مودیان مشمول ارائه اظهارنامه باید جهت پرداخت مالیات به سامانه عملیات الکترونیکی سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی www.tax.gov.ir مراجعه نمایند.

مقررات مالیاتی خرید سکه

خریداران سکه مکلفند با مراجعه به سامانه عملیات الکترونیک مودیان مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی my.tax.gov.ir نسبت به پرداخت مالیات متعلق به شرح بند (2) این دستورالعمل اقدام نمایند تا مشمول جریمه دیرکرد موضوع ماده (190) قانون مالیات‏‌های مستقیم اصلاحی مصوب 1394 نشوند.

اشخاصی که در سال 1399نسبت به دریافت بیش از (155) قطعه سکه از بانک مرکزی اقدام و همچنین مشاغلی که حسب سوابق پرونده با مجوز صادره از سوی مراجع ذی ربط به شغل خرید و فروش سکه اشتغال دارند، مشمول این دستورالعمل نبوده و مکلف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی و پرداخت مالیات متعلق در موعد مقرر ( 15تیرماه 1400) هستند.  مطابق حکم تبصره ماده (100) قانون مذکور، مالیات مقطوع تعیین شده مطابق بند (2) دستورالعمل مذکور، در صورت عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر قطعی و وفق مقررات قابل وصول است، لذا اوراق قطعی تمامی مشمولین موضوع بند (1) این دستورالعمل، یک ماه پس از سررسید پرداخت مالیات صادر و به مودیان ذی ربط ابلاغ خواهد شد.
پرداخت مالیات بعد از سررسید تعیین شده موجب تعلیق جریمه دیرکرد موضوع ماده 190 قانون مالیات‌های مستقیم اصلاحب مصوب 31/04/1394 خواهد شد.
مقررات مالیات سکه

 معافیت‌های مالیاتی سکه در سامانه مودیان

براساس ماده 100 قانون مالیات‌های مستقیم، مودیان موضوع این فصل این قانون مکلف اند اظهارنامه مالیاتی مربوط به فعالیت‌های شغلی خود را در یک­ سال مالیاتی برای هر واحد شغلی یا برای هر محل جداگانه طبق‌ نمونه‌ای که وسیله سازمان امور مالیاتی کشور تهیه خواهد شد تنظیم و تا آخر خرداد ماه سال بعد به اداره امور مالیاتی محل شغل خود تسلیم و مالیات ‌متعلق را به نرخ مذکور در ماده (131) این قانون پرداخت نمایند.

تبصره- سازمان امور مالیاتی کشور می­تواند برخی از مشاغل یا گروههایی از آنان را که میزان فروش کالا و خدمات سالانه آنها حداکثر ده برابر معافیت موضوع ماده(84) این قانون باشد از انجام بخشی از تکالیف از قبیل نگهداری اسناد و مدارک موضوع این قانون و ارائه اظهارنامه مالیاتی معاف کند و مالیات مودیان مذکور را به‌صورت مقطوع تعیین و وصول نماید. در مواردی که مودی کمتر از یک سال مالی به فعالیت اشتغال داشته باشد مالیات متعلق نسبت به مدت اشتغال محاسبه و وصول می‌شود. حکم این تبصره مانع از رسیدگی به اظهارنامه‌های مالیاتی تسلیم شده در موعد مقرر نخواهد بود.

میزان مالیات مقطوع قابل پرداخت اشخاص حقیقی دریافت کننده سکه بر اساس تعداد سکه تحویلی طی سال 1399 و 1400:

  • تا 5 قطعه سکه مشمول مالیات نیست.
  • نسبت به مازاد 5 سکه تا میزان 15 سکه به ازای هر قطعه سکه 9،600،000ریال مالیات مقطوع تعلق می‌گیرد .
  • نسبت به مازاد 15سکه تا میزان 25سکه به ازای هر قطعه سکه 12،800،000ریال مالیات مقطوع تعلق می‌گیرد .
  •  نسبت به مازاد 25سکه تا میزان 155سکه به ازای هر قطعه سکه 16،000،000ریال مالیات مقطوع تعلق می‌گیرد .

 

نحوه پرداخت مالیات سکه

این میزان مالیات برای سال 1403نیز براساس بخشنامه سازمان امور مالیاتی ثابت مانده و جهت پرداخت باید در ابتدا به آدرس my.tax.gov.ir مراجعه نموده و پس از ثبت نام و ورود به درگاه ملی خدمات الکترونیک، در صورتی که مشمول پرداخت مالیات مقطوع سکه باشید مانند تصویر زیر، پیغامی در کادری نارنجی رنگ به شما نمایش داده می‌شود.

مالیات مقطوع سکه

با کلیک بر روی کادر نارنجی رنگ در پنجره‌ای تعداد سکه تحویلی و مبلغ مالیات آن به شما نمایش داده خواهد شد، در ادامه می‌بایست به یکی از 2 روش «صدور قبض و پرداخت» یا «پرداخت اقساط» مالیات سکه خود را پرداخت نمایید.

راهنمای پرداخت مالیات سکه

در صورت انتخاب پرداخت اقساط، در ادامه می‌بایست تعداد اقساط (حداکثر تا 4 قسط) را انتخاب نمایید.

پرداخت اقساط مالیات سکه

پس از انتخاب تعداد اقساط، توافق شما با سازمان امور مالیاتی کشور ثبت گردیده و اطلاعات قبوض مالیاتی به شماره همراه شما پیامک می‌شود.

قبوض مالیات سکه

به منظور مشاهده قبوض مالیاتی روی گزینه «مشاهده قبوض» کلیک نمایید، حال برای پرداخت می‌توانید روی گزینه «پرداخت آنلاین» پایین هر قبض، کلیک نمایید.

پرداخت آنلاین مالیات سکه

 

پرداخت مالیات سکه مانند سایر مالیات های موجود برای همه کسانی که اقدام به خرید آن می کنند، الزامی است؛ مگر این که تعداد سکه های خریداری شده در بازه معافیت قرار بگیرد. طبق بخشنامه مالیات سکه ۱۴۰۳ ، خرید تا 5 قطعه سکه نیاز به پرداخت هیچ مالیاتی ندارد. اما هر چه تعداد از این مقدار بیش تر شود، به آن مالیات تعلق می گیرد. افرادی که مشمول این نوع مالیات می شوند، باید در مهلت پرداخت مالیات سکه نسبت به واریز آن اقدام نمایند. در غیر این صورت جریمه دیرکرد شامل آن ها خواهد شد.

 

سوالات متداول

  1. آیا خرید سکه مشمول مالیات است؟ بله، خرید سکه به‌عنوان یک کالای سرمایه‌ای مشمول مالیات بر ارزش افزوده (VAT) است.
  2. مالیات بر فروش سکه چگونه محاسبه می‌شود؟ مالیات بر فروش سکه بر اساس سود حاصل از فروش محاسبه می‌شود. این سود تفاوت قیمت خرید و قیمت فروش سکه است.
  3. آیا فروش سکه به اشخاص حقیقی دیگر مشمول مالیات است؟ بله، اگر شما سکه‌ای را بفروشید و سودی حاصل شود، مشمول مالیات خواهید بود.
  4. چه مدارکی برای پرداخت مالیات لازم است؟ شما به فاکتورها و مدارک خرید و فروش سکه نیاز دارید تا بتوانید سود و زیان خود را محاسبه کنید.
  5. آیا معافیت‌های مالیاتی برای فروش سکه وجود دارد؟ در برخی موارد، سکه‌های خاص مانند سکه‌های تاریخی ممکن است از مالیات معاف شوند، اما این موضوع به قوانین و شرایط خاص بستگی دارد.
  6. آیا سکه‌های غیرطلایی نیز مشمول مالیات هستند؟ بله، سکه‌های غیرطلایی نیز ممکن است مشمول مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر سود فروش باشند.
  7. آیا سکه‌های طلا و نقره با هم متفاوت هستند از نظر مالیات؟ بله، هر کدام ممکن است شرایط مالیاتی خاص خود را داشته باشند و قوانین متفاوتی برای هر یک اعمال شود.
  8. مدت زمان نگهداری سکه بر مالیات تاثیر دارد؟ بله، مدت زمان نگهداری سکه ممکن است در محاسبه مالیات بر سود تاثیرگذار باشد.

 

Picture of نویسنده: بهاره رئیس دانا - کارشناس مدیریت دانش در کیسان
نویسنده: بهاره رئیس دانا - کارشناس مدیریت دانش در کیسان

بهاره، کار خود را به عنوان کارشناس مرکز تماس آغاز کرد و با پشتیبانی از مشتریان تجربه‌های ارزشمندی کسب کرد. اکنون، بهاره با هدف تبدیل دانش ضمنی به دانش قابل استفاده، مستندات شرکت را جمع‌آوری و به‌روز می‌کند و در تولید محتوای سایت و راهنماها نقش مهمی ایفا می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *