سامانه مودیان بهعنوان یک ابزار نوین در نظام مالیاتی کشور، با هدف تسهیل فرآیندهای مالیاتی و افزایش شفافیت در تعاملات مالی طراحی شده است. بخشی از این سامانه برای قانون «پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان» است که در تاریخ ۲۱ مهر ۱۳۹۸ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و از ۲ آذر ۱۳۹۸ لازمالاجرا شد.
سامانه مودیان یک سیستم آنلاین است که به افراد و شرکتها (مؤدیان مالیاتی) کمک میکند اطلاعات خرید و فروش خود را به صورت آنلاین و لحظهای ثبت کنند تا دولت بداند چه کسی چقدر فروش داشته و مالیاتش چقدر است.
درواقع: سامانه مودیان یک رابط بین مودیان و سازمان امور مالیاتی است
مودی به فرد یا شرکتی گفته میشود که طبق قانون مشمول پرداخت مالیات است؛ یعنی هر شخص حقیقی یا حقوقی که فعالیت اقتصادی دارد و درآمدش به حدی رسیده که باید مالیات بدهد.
این افراد یا شرکتها موظفاند اطلاعات مالی و اقتصادی خود را به اداره مالیات اعلام کنند و مالیاتهای قانونی را پرداخت نمایند.
اطلاعیه رسمی سازمان مالیاتی: در راستای مساعدت و همکاری هرچه بیشتر با مودیان محترم مالیاتی و به منظور تسهیل در انجام تکالیف قانونی در شرایط ویژه کشور، رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور از تمدید مواعید مالیاتی خبر داد.
به گزارش رسانه مالیاتی ایران، در جریان بازدید رئیس کل و هیأت همراه از ادارات کل امور مالیاتی تهران، ضمن بررسی نحوه خدمترسانی به مودیان و تأکید بر رعایت پروتکلهای حفاظتی و بهبود کیفیت خدمات، تمدید مهلتهای مالیاتی به عنوان اقدامی حمایتی مورد تأکید قرار گرفت.
شایان ذکر است در صورت ضرورت، تدابیر تکمیلی جهت استمرار ارائه خدمات و تسهیل امور مالیاتی مودیان در دستور کار سازمان قرار خواهد گرفت.
با اتصال همه مردم به این سامانه به مرور زمان دولت امکان رصد اطلاعات مالی را پیدا می کند و با ارائه اطلاعات دقیق و بهروز، به کاهش فساد و تقلب مالیاتی کمک میکند.
این سامانه با کاهش مراحل اداری و افزایش سرعت در ثبت و پیگیری اطلاعات، بدون نیاز به حضور در اداره مالیات به مودیان کمک میکند تا بهراحتی به تعهدات مالیاتی خود عمل کنند.
با دیجیتالی شدن این فرآیند نیاز به نگهداری اسناد کاغذی، دفاتر مالی و ارسال دستی اطلاعات به طور کامل حذف می شود و مودیان میتوانند با دسترسی به اطلاعات مالیاتی خود، برنامهریزی بهتری برای پرداخت مالیاتها داشته باشند و از بدهیهای مالیاتی جلوگیری کنند.
در نهایت، سامانه مودیان بهعنوان یک گام مؤثر در راستای بهبود نظام مالیاتی کشور ایجاد شده تا با ثبت الکترونیکی و لحظهای فاکتورهای فروش، درآمد واقعی کسبوکارها مشخص و از فرار مالیاتی جلوگیری شود.
قانون پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان یعنی مودی، علاوه بر ثبتنام در سامانه مودیان، موظف است با استفاده از هر نوع نرمافزار یا سختافزار مانند رایانه، کارتخوان POS ، گوشی همراه یا هر ابزار متصل به شبکه پرداخت الکترونیکی، اقدام به صدور صورتحساب الکترونیکی کند.
برای ثبتنام نهایی در درگاه ملی، ابتدا باید مرحله پیشثبتنام را طی کنید. برای این کار، وارد سایت mytax.gov.ir شده و از منوی سمت راست گزینه «عضویت در سامانه مودیان و ایجاد کارپوشه» را انتخاب کنید. پس از تکمیل اطلاعات مورد نیاز، فرآیند پیشثبتنام با صدور کد ملی کامل به پایان میرسد. سازمان مربوطه اطلاعات شما را صحتسنجی میکند و در صورت تایید اولیه، نامکاربری و رمز عبور به شماره تلفن همراه شما ارسال خواهد شد. شایان ذکر است در حال حاضر پش از تشکیل پرونده مالیاتی کارپوشه به صورت خودکار فعال میگردد.
پس ازدریافت اطلاعات کاربری، وارد درگاه سازمان امور مالیاتی به نشانی my.tax.gov.ir شده و از منوی سمت راست وارد کارتابل شوید.
پس از آن، باید اقدام به تایید شماره همراه خود نمایید. در ابتدا شماره را وارد کرده و پس از دریافت و ثبت کد تایید، گزینه ثبت کد فعالسازی را انتخاب کنید.
دراین مرحله اطلاعات ثبت شده از جانب شما توسط سازمان ثبت احوال بررسی و تایید میشود.
پس از آن، باید اقدام به تایید شماره همراه خود نمایید. در ابتدا شماره را وارد کرده و پس از دریافت و ثبت کد تایید، گزینه ثبت کد فعالسازی را انتخاب کنید.
دراین مرحله اطلاعات ثبت شده از جانب شما توسط سازمان ثبت احوال بررسی و تایید میشود.
در مرحله بعد اطلاعات استعلام شده قابل مشاهده بوده و باید برای انجام ادامه فرآیند ثبت نام الکترونیک اقدام به تکمیل اطلاعات نمایید.
با انتخاب گزینه ویرایش اطلاعات اولیه میتوانید مورد نیاز برای اشخاص حقیقی (اطلاعات واحد کسبی، پروانه کسب، اتحادیه، نوع شغل) و اشخاص حقوقی و تشکل ها (اطلاعات ثبتی، محل ثبت، نوع شرکت، شماره اقتصادی قدیم) را ثبت نمایید.
در مرحله بعد باید اطلاعات کامل اعضا و شرکاء خود را ثبت کنید.در قسمت نواقص اطلاعات، اشکالات در اطلاعات شما با رنگ قرمز مشخص شده و برای ورود به مرحله بعد باید تمامی اشکالات نمایش داده شده را برطرف نمایید.
تا زمانی که شما تمامیپیغام های قرمز رنگ را در پیش ثبت نام خود برطرف نکنید امکان رفتن به مرحله بعدی وجود ندارد.
پس از آن، تمامیاطلاعات شما در یک صفحه نمایش داده خواهد شد. این اطلاعات حاوی کد رهگیری ثبت نام است. درصورتی که اطلاعات وارد شده مورد تایید شما است، گزینه ثبت را انتخاب کنید. پس از اتمام این اقدامات، امکان ویرایش اطلاعات یا بازگشت وجود ندارد و به همین خاطر نیاز است این کار با دقت بالایی انجام شود. نکته! کد رهگیری دریافتی در این مرحله بسیار مهم بوده و لازم است آن را در جای امنی داشته باشید. این کد تا انتهای فرایند و در برخی از سامانه های مالیاتی مورد نیاز بوده و به عنوان شماره یکتای پرونده شما خواهد بود. برای ورود به پیش ثبت نام و ویرایش اطلاعات نیز شما نیاز به این کد رهگیری خواهید داشت.اطلاعات ثبت شده شما در مرحله پیش ثبت نام مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. این ارزیابی در این مرحله شامل موارد زیر است:اطلاعات هویتی اعضا و شرکا از سازمان های مربوطه استعلام و صحت آنها مورد سنجش قرار خواهد گرفت.اطلاعات اقامتگاه قانونی ثبت شده با شرکت ملی پست مورد سنجش قرار خواهد گرفت.توجه نمایید که حوزه مالیاتی از طریق ثبت موقعیت جغرافیایی روی نقشه تشخیص داده میشود لذا در ثبت موقعیت جغرافیایی محل اقامتگاه قانونی خود در زمان پیش ثبت نام روی نقشه بسیار دقت نمایید.اگر موقعیت جغرافیایی را در زمان پیش ثبت نام، درست مشخص ننمایید و این مورد باعث شود اداره کل یا حوزه مالیاتی مودی درست در سامانه ثبت نام الکترونیک ثبت نگردد، باید به منظور برطرف شدن مشکل به اداره مالیاتی که در ثبت نام الکترونیک برای وی ثبت شده است مراجعه نمایید.در صورت وجود مغایرت در اطلاعات ثبت شده از طریق پیامک برای شما ارسال خواهد شد و باید مجدد وارد سامانه پیش ثبت نام شده و اطلاعات خود را اصلاح نمایید.در صورت تایید اطلاعات یک پیامک حاوی نام کاربری و کلمه عبور برای شما ارسال خواهد شد. این اطلاعات که به عنوان اطلاعات کاربری از آنها یاد خواهد شد در بسیاری از سیستمهای سازمان امور مالیاتی کشور کاربرد دارد.
نام کاربری شامل شماره/ شناسه ملی به همراه چند عدد دیگر خواهد بود. کلمه عبور نیز ترکیبی از حروف کوچک و بزرگ است. (لازم است دقیقا بزرگی و کوچکی حروف هنگام تایپ رعایت شود.)ورود به سامانه ثبت نام مانند سامانه پیش ثبت نام با وارد کردن شماره/شناسه ملی و نمایش لیست ثبت نام های شما خواهد بود.
سامانه ثبت نام دارای فرم های متعددی است. لازم به یادآوری است که محیط نرم افزار بر اساس نوع مودی که وارد سیستم میشود (حقیقی، حقوقی) کمیمتفاوت خواهد بود. تصویر زیر نمای صفحه نخست این سامانه را نشان میدهد:
نام کاربری شامل شماره/ شناسه ملی به همراه چند عدد دیگر خواهد بود. کلمه عبور نیز ترکیبی از حروف کوچک و بزرگ است. (لازم است دقیقا بزرگی و کوچکی حروف هنگام تایپ رعایت شود.)ورود به سامانه ثبت نام مانند سامانه پیش ثبت نام با وارد کردن شماره/شناسه ملی و نمایش لیست ثبت نام های شما خواهد بود.
اطلاعات مورد نیاز در سامانه ثبت نام شامل موارد زیر میباشد:
پس از تکمیل اطلاعات مورد نیاز در سامانه ثبت نام و رفع تمامی پیغام های قرمز رنگ کلید تایید نهایی قابل مشاهده خواهد بود.
برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.
پس از فشردن آن خلاصه اطلاعات شما نمایش داده شده و تاییدیه شما درخواست خواهد شد. دقت نمایید پس از فشردن تاییدیه امکان ویرایش اطلاعات تا تعیین تکلیف توسط سازمان وجود نخواهد داشت.
پس از فشردن کلید تایید نهایی، اطلاعات شما در سازمان امور مالیاتی کشور مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. اطلاعات با پرونده فیزیکی که در حوزه مالیاتی شما میباشد، تطبیق داده خواهد شد. در صورت بروز هرگونه مغایرت موضوع از طریق پیامک به اطلاع شما خواهد رسید و شما میتوانید با ورود به سامانه ثبت نام، اطلاعات ناقص را ویرایش نمایید.
در صورت تایید اطلاعات وضعیت پرونده شما به وضعیت ثبت نام کامل و استفاده از خدمات مالیاتی خواهید رسید. شما در این وضعیت امکان استفاده از خدمات الکترونیک سازمان را خواهید داشت.
در صورتی که خواستار ارتباط با سامانه مودیان و پشتیبانی سازمان امور مالیاتی شهر خود هستید٬ میتوانید با شماره عمومی مربوط به سازمان امور مالیاتی 1526 تماس بگیرید.
همچنین می توانید لیست کامل اطلاعات اداره مالیاتی مربوط به هر استان٬ آدرس یا شماره تلفن مورد نظر خود را بیابید.
گروهبندی مودیان به معنی تقسیمبندی مودیان بر اساس معیارهای مشخصی مانند نوع فعالیت، میزان درآمد، و حجم معاملات است . در این گروهبندی تعیین می شود هر مودی چه تکالیف مالیاتیای دارد (مثلاً نوع دفاتر، ارسال اظهارنامه و …)، چه مهلتهایی برای ارسال اطلاعات دارد و در مورد سامانه مودیان، چه نوع صورتحسابی باید صادر کند
مودیان مالیاتی به طور کلی به سه گروه اصلی تقسیم میشوند:
این گروه شامل کسبوکارها و اشخاصی است که حجم بالایی از فعالیت اقتصادی دارند.
ویژگیها:
مودیان این گروه شامل واحدهای تجاری متوسط هستند که حجم معاملات آنها کمتر از گروه اول است اما هنوز فعالیت اقتصادی چشمگیری دارند.
ویژگیها:
این گروه شامل کسبوکارهای کوچک، اصناف و مشاغل خرد است.
ویژگیها:
سامانه مودیان از طریق ایجاد یک کارپوشه که با مجوز سازمان امور مالیاتی به هر کاربر اختصاص میدهد، میتواند صورتحسابها و دیگر موارد را به ثبت برساند. درواقع کارپوشه صفحهای است که سامانه در اختیارتان قرار میدهد تا موارد مربوطه را ثبت کنید.اهمیت استفاده از سامانه مودیان مالیاتی در ارسال صورتحسابها و بهینه سازی مالیاتها است؛ ابتدا باید فروشنده فاکتور را ارسال کنند و خریدار با مراجعه به کارپوشه خود فاکتور را تایید و یا رد کند.با اصتفاده از خدمات کیسان می توانید در 5 گام ساده صفر تا صد ارسال صورتحساب الکترونیکی را یاد بگیرید.
همچنین اگر کاربرد فاکتورها را طبق ضوابط سازمان مالیاتی به سامانه مودیان ارسال کند، کاربرد نیازی به ارسال لیست معاملات ماده 169 ندارد. فاکتورهایی که بدین شیوه بارگذاری میشوند، نیازی به رسیدگی سامانه مودیان نخواهند داشت. در غیر اینصورت کاربر مشمول بخشودگیهای مالیاتی نمیشود و همچنین جرایم پیش بینی در قانون پایانههای فروشگاهی میشود. اگر کاربری کارپوشه اختصاصی نداشته باشد، با مشکلات و جرایم مالیاتی عدیدهای رو به رو خواهد شد.
از طریق وبسایت tax.gov.ir و رسانههای رسمی، اطلاعیههای مربوط به مشمولان اعلام میشود.
مودیان باید با مراجعه به سامانه و وارد کردن اطلاعات هویتی و شغلی خود ثبتنام کنند.
هر مودی پس از ثبتنام، یک کارپوشه اختصاصی دریافت میکند که تمام تعاملات مالیاتی از طریق آن مدیریت میشود.
مودیان دارای کارتخوانهای بانکی موظف به اتصال دستگاههای خود به سامانه مودیان هستند.و بعد از آن رسیدگی به مسائل مالیاتی مثل اسال صورتحساب الکترونیک از طریق شرکت های معتمد
سامانه مودیان، گامی مهم در راستای هوشمندسازی نظام مالیاتی است و تمامی مودیان مشمول باید در اسرع وقت نسبت به ثبتنام و تکمیل اطلاعات خود اقدام کنند.
لینکهای مفید
فضای مجازی