شرکتهای بیمه یا کارگزاران و نمایندگیهای بیمه دارای قوانینی جهت ثبت صورتحساب در سامانه مودیان بوده و در این چهارچوب، درآمد خود را به سازمان امور مالیاتی اعلام مینمایند.
طی هر قرارداد بیمه، ریسک مشخصی از یک طرف قرارداد (بیمه گذار) به طرف دیگر (بیمه گر) منتقل میشود. بنا به تعریف، بیمهگر شخص حقوقی است که در مقابل دریافت حق بیمه از بیمهگذار، جبران خسارت یا پرداخت مبلغ مشخصی را در صورت وقوع حادثه تعهد میکند. در مقابل، بیمهگذار شخص حقیقی یا حقوقی است که با پرداخت حق بیمه، جان، مال یا مسئولیت خود یا شخص ثالث را تحت پوشش بیمه قرار میدهد.
به موجب قانون بیمه ایران، بیمه عبارت است از قراردادی که به موجب آن یک طرف (بیمهگر) تعهد میکند در ازای پرداخت وجه یا وجوهی از طرف دیگر (بیمهگذار) در صورت وقوع یا بروز حادثه خسارت وارده بر او را جبران نموده یا وجه معینی را بپردازد. متعهد را بیمهگر، طرف تعهد را بیمهگذار و وجهی را که بیمهگذار به بیمهگر میپردازد حق بیمه و آنچه را که بیمه میشود موضوع بیمه مینامند.
نحوه ثبت اطلاعات سامانه مودیان شرکتهای بیمه
ثبت صورتحساب سامانه مودیان شرکتهای بیمه شامل نکاتی است که باتوجه به آنها ثبت صورتحساب انجام شده و اطلاعات بر اساس اینکه شما چه نقشی در ارائه خدمات بیمهای داشته بستگی دارد.
شرکت بیمه اصلی بیمهنامه را صادر نموده و ممکن است به واسط دیگری مانند کارگزار یا نمایندگی بیمه ارائه داده و درآمد واسط تنها از کارمزد فروش بیمهنامه باشد.
انواع بیمه
در یک تقسیمبندی، بیمه به دو دسته بیمههای اجتماعی و بیمههای بازرگانی تقسیم میشود. بیمههای اجتماعی، عمدتاً بیمههای اجباری و ناشی از قانون هستند و مشخصه آنها این است که شخص دیگری (مانند کارفرما) در پرداخت بخش زیادی از حق بیمه مشارکت دارد. در بیمههای اجتماعی، حق بیمه بهصورت درصدی از دستمزد تعیین میشود؛ در حالی که در بیمههای بازرگانی حق بیمه متناسب با ریسک تعیین میشود. در ایران، سازمان تأمین اجتماعی مهمترین مرجع بیمههای اجتماعی است.
دستهبندی انواع بیمههای بازرگانی بر اساس رشته به شرح زیر است:
- بیمه آتش سوزی
- بیمه حمل و نقل
- بیمه مسافرتی-بیمه مسافر
- بیمه عمر
- بیمه عمر زمانی
- بیمه عمر و تشکیل سرمایه
- بیمه بازنشستگی تکمیلی
- بیمه حوادث
- انواع بیمه بدنه
- بیمه درمان
- بیمه انواع وسایل نقلیه
- بیمه پول
- بیمه مسئولیت
- بیمه اعتباری
نکات مرتبط با ثبت صورتحساب سامانه مودیان شرکتهای بیمه
- ثبت صورتحساب الکترونیک براساس گزارش دریافتی از بیمه اصلی است.
- تاریخ صدور صورتحساب باید قبل از تاریخ دریافت کارمزد و در ماه مربوط به دریافت کارمزد باشد.
مثال:
در صورتی که مقرر شده نمایندگی بیمه در تاریخ 15 مرداد کارمزد خود را دریافت نماید و این کارمزد مرتبط با ماه تیر است، پس از دریافت کارمزد در روز 15 مرداد، صورتحسابی در ماه تیر صادر نموده و فقط تاریخ ثبت صورتحساب مربوط به ماه مرداد میشود.
- معاف یا مشمول بودن شناسه خدمات بیمه را سازمان امور مالیاتی کشور تعیین مینماید.
- در صورتی که بیمه صادر شده معاف بوده، باید از شناسه عمومی/اختصاصی معاف استفاده نمایید.
- در صورت مشمول بودن، باید باید از شناسه عمومی/اختصاصی مشمول استفاده نمایید.
مثال:
- شناسه عمومی خدمات بیمه زندگی : 2330001003174
- نرخ مالیاتبرارزش افزوده: 0درصد
- شناسه عمومی خدمات بیمه و مالی: 2330001031122
- نرخ مالیاتبرارزش افزوده: 10درصد
توجه داشته باشید که اگر شما به عنوان یک واسط بین شرکت بیمه اصلی و مصرف کننده نهایی هستید، درآمد شما از کارمزد بیمهنامه بوده و مبلغ کل بیمهنامه مشمول درآمد شما نخواهد بود.
جهت مشاهده لیست شناسههای عمومی/اختصاصی باید به سامانه دریافت شناسه کالا/خدمت مراجعه نمایید.
وظایف مالیاتی شرکتهای بیمه
به موجب ماده 5 قانون تسهیل تکالیف مودیان جهت اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان مصوب 23/08/1402، «سازمان مکلف است ظرف یک هفته از تاریخ لازم الاجرا شدن این ماده نسبت به ثبت نام و عضویت کلیه مودیان در سامانه مودیان و تخصیص کارپوشه اختصاصی به آنها اقدام نماید. همچنین سازمان موظف است حداکثر ظرف یک هفته پس از ثبت نام مودیان در نظام مالیاتی، نسبت به ثبت نام و عضویت و نیز تخصیص کارپوشه اختصاصی به آنها در سامانه مودیان اقدام نماید. در صورت عدم اجرای حکم فوق توسط سازمان، مودیانی که در نظام مالیاتی ثبت نام کرده اند، مشمول جرائم مربوط به عدم عضویت یا عدم ثبت نام در سامانه مودیان نمیشوند.
جهت عدم ثبت جرایم از سمت «سازمان امور مالیاتی کشور»، باید نسبت به ثبت صورتحساب اقدام نمایید.
توجه داشته باشید که اشخاص حقوقی ملزم به ثبت صورتحساب بوده و اشخاص حقیقی براساس میزان فروشی که هرساله از سمت سازمان امور مالیاتی کشور تعیین میشود، مشمول فراخوان آن دوره خواهند بود و درصورتی که درآمد شما از حد تعیین شده عبور نموده باشد ملزم به ثبت صورتحساب الکترونیک هستید و در غیر این صورت، الزامی جهت ثبت صورتحساب وجود ندارد.
درصورتی که درآمد شما از حد تعیین شده عبور ننموده است، ثبت صورتحساب به صورت اختیاری بوده و به صورت توافقی انجام خواهد شد؛ شایان ذکر است ثبت صورتحساب تاثیر منفی و مثبت برای شما به همراه نخواهد داشت.
در نتیجه، ابتدا اقدام به بررسی مشمول/معاف بودن خود نموده، کد کالا/خدمت مرتبط به خدمت ارائه داده شده را از سامانه دریافت کنید و ثبت صورتحساب را انجام دهید.